SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 4 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Yönetim Kurulu Başk.
Yazar Selahaddin ALIÇ
 
 
 
Makale Tarihi :  01.10.2020
GIDALARIMIZDAKİ TEHLİKE: (MISIR ŞURUBU)
Değerli okurlarım,son yıllarda gıdalarımıza katılan endüstüri  ürünlerin insan -hayvan ve çevreye verdiği zararlar maalesef saymakla bitmiyor.Kansorejen yapanları mı..? obezite yapanları mı..? meşrubatlara katılan sakkoroz  şurubu,gilikoz şurubu,karboksi metilselüloz, palmiye yağı, ayçiçek yağı , genetiği bozulmuş mısırdan üretilen yağlar v. s  gibi pek çok ürün çikolatadan cipslere... Rujdan çikolotaya,dondurmalara,pastalara kadar pek çok ürünün imalatında kullanılan bu  ürünleri alırken alışveriş yaparken aldığınız ürünlere dikkat etmenizi sizlere öneriyorum...maksat devamlı olarak,şeker tüketimini artırmak ,gençlerimizi obezite olmaya yönlendiren bu şirketlerin en önemli ürünü mısır şurubudur. 
 
Günümüzde gıda katkı maddeleri sağılığımızla ilgili çok miktarda olumsuz bir şekilde yeterince rol almaktadır.. Yıllardır yazarım, açıklamalarda bulunurum , ama ne yazık ki bilinçli tüketici, bilinçli anne, ve bilinçli vatandaşın (ki bunların sayısı parmakla gösterilecek kadar az ve gittikçe azalmakta) bu kişilerin dışında bu işe ses çıkarmamak, hasır altı etmek, onay vermek, denetlememek bazı siyasilerin, ve bu işten rant sağlayan firmaların birbirleiryle paslaşması sonucu özellikle "mısır şurubu" denilen yüksek dozdaki fruktoz maddesinin zararlarını ayyuka çıkarmıştır. 
 
Bugün sokağa çıksanız nedir bu "mısır şurubu" diye sorsanız kaç kişi cevap verir, ya da nasıl tanımlar? Çocuklarımızın ve bizlerin geleceği sağlığı ile oynamaya kimin ne hakkı var ?  Bir çok Avrupa ülkesinde yasaklanan veya sınırlı bir kota verilen bu maddeye, ülkemizde bırakın yasaklanmasını, denetlenmesini bilakis kota yükseltilmesi var, Ülkemizde 2001’de çıkartılan şeker yasası ile mısır şurubu üretim kotası yüzde 10 olarak belirlendi, fakat sonra yüzde 15’e yükseltildi. Halbuki bu kota ABD’de yüzde 2, Almanya’da binde 8.9, Fransa da ise binde 4.9! Bu nasıl bir sorumsuzluk ve aymazlıktır, hangi gerekçe veya nedenler sağlımızla oynama hakkını verir? Önce çiftçiye dur "şeker pancarı ekme" diyeceksin, sonra "mısırı ekme" diyeceksin, sonra şeker için dışardan "mısır" ithal ediceksin, hani bildiğimiz "sakaroz" yani çay şekeri denilen, şeker pancarından yapılan "beyaz şeker" olsa amenna, ama yediğimizin içtiğimizin içinde ki şeker ne yazık ki, yapay "yüksek fruktozlu mısır şurubu" hadi bunuda geçtim, belli bir kotası olur tamam, hem onu tavan yapıcaksın, hemde bu mısırları "genetiği değiştirilmiş mısırlar" dan alıcaksın...insanın şaşırmaması elde değil, nasıl oluyor bunlar, kimlerin maddi kazançları uğruna bunlara müsaade ediliyor..?    
 
Özellikle çocuklarımıza cazip gelen hazır yiyecekler,çikolatalar,meşrubatlar,dondurmalar,pastalar  ve bu hazır yiyeceklerin cazbesine kapılan anneler-babalar biraz daha dikkatli olmalı, sürekli al benisi olan, rengarenk şeker, kurabiye, pasta, cicili bicili hamurlar, çerezler, colalar, gazozlar, kekler derken her an her iki kişiden biri kanser hastalığı potansiyeli bireyler olarak yetişiyor. Hani mümkünü olsa her şeyimi kendim yetiştirip ekip bicecem, gözüm ne yatta ne katta, sadece sağlık ve huzurlu bir hayatta....Mısır şurubunun ağası olan, "fruktoz" meyvelerde bulunan doğal bir şekerdir, ama burda bahsedilen ise, nişasta bazlı ürünlerden yapay olarak elde edilen furktozdur, yani, zaten doğanın bize bahşettiği fruktoza ve glikoza kimsenin lafı yok, ama bunları yapaylaştırarak üretilmesine, üretim aşamasındaki metodlara lafımız çok. Bildiğimiz sükroz yani "beyaz çay şekeri" yani şeker pancarından elde edilen şeker, işte bu fruktoz ve glikozun çeşitlli enzimlerden sonra parçalanmasından meydana geliyor. 
 
Buraya kadar tamam, ama sonrasına bakalım;"mısır nişastasının önce glikoza, sonra da bu glikozun yüksek oranlı fruktoza dönüştürülmesiyle oluşturulan kimyasal şeker bu işlem sırasında 3 farklı enzim kullanılarak nişastanın parçalanması gerekmektedir.
 Birinici aşamada :nişastadan küçük şeker zincirleri elde ediliyor. ikinci aşamada:, şeker zincirlerini daha küçük parçalara bölerek glikoz elde edilmesini sağlıyor. Bu enzim aspergillus adlı mantar tarafından üretiliyor.
 
 Üçüncü aşamada: kullanılan enzim ile fruktoz ve glikoz % 50-50 yarı yarıya içeren bir karışıma dönüştürüyor. Bunlardan sonra karışım iki aşamadan daha geçirilerek içinde %42, %55 veya %90 oranında fruktoz barındıran “yüksek fruktozlu mısır şurubu” (hfcs) üretiliyor." İşte bu "malum şurup" diğer şekerden daha ucuza mal olduğu için, taşınması, yapımı daha kolay olduğu için üreticilerin tercih sebebi olmuştur. Halen ülkemizde en önde gelen üretici firma olarak    Cargyll firması ile ortaklaşa üretim yapan Ülker firmasıdır."Elbetteki her sanayi kuruluşu para kazanmak ve üretiminde kullanmak için pekçok ürünü üretip satacaktır. Lakin para uğruna insanlığın sağlığının göz ardı edilmesi de kabul edilebilecek bir davranış değildir.
 
Bu firmaların, verilen üretim kotayı aştığını iddia eden ve devlete 2005 yılında şikayetlerde bulunan Coca-Cola ile Pepsi firmalarının devlet nezdinde sürekli olarak yaptıkları ve israrlı tutumları nedeni ile zamanın sanayi bakanı Ali Coşkun zamanında Ülker firması otuzüç milyon TL.cezaya çarptırılmıştı.Daha sonraları ülker gurubu sahip olduğu pek çok şirketlerini JAPON DEVİ DyDo Drinco ya satarak,mısır şurubu üretiminden çekilmiş, meydan Coa-Cola ile Pepsiye kalmıştı. 
 
Şimdilerde bunlar çok üretip çok satma prensibine göre öncelikle gençlerimizi şeker tüketimlerini yiyecek ve içecekler yoluyla  en yüksek mertebeye çıkartma çabasında olduklarını unutmayalım. Şeker tüketimimize dikkat edelim ve çocuklarımıza bunları anlatalım ki gelecek nesillerimize karşı görevimizi hakkıyla yapmış olalım. selam ve dualarımla.. 
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Gelin şu zekâtı bir düzene koyalım! ...
............................................
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Faruk BEŞER
 Özürlüler ve Allah’ın Adaleti meselesi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Müslüman demokrasiye razı olur mu sahip çı ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Eskiden ve Şimdi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Müslümanlarda Akıl Tutulması ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Söylemler İddia, Eylemler İse İspattır ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Allah'tan Kimler Korkar ? ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Tarihin Son Sayfası ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 İyi bir çocuk yetiştirmek isteyen anne-bab ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 De ki; Yeryüzünü Dolaşın.. ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.