SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 1 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr.İlahiyatçı
Yazar Faruk BEŞER
 
 
 
Makale Tarihi :  10.04.2014
Servetin gücü, zekât ve faiz yasağı

Bu yazımız bir önceki yazımızla birlikte okunmalı.

İslam iktisadı denince ne anlıyoruz, sorusuna bigayri haddin cevap vermeye çalışıyorduk.

Malın, yani servetin bir kıyam sebebi olduğunu, insana bunun için verildiğini bilmeliyiz. Allah der ki: 'Sizin için bir kıyam olarak yarattığımız mallarınızı sefihlere bırakmayın'.

'Kıyam' hem ayağa kalkmadır, hem de ayakta durabilmedir. Yani ayakta iseniz düşmemeniz için, düşmüşseniz ayağa kalkabilmeniz için mala/servete sahip olmalısınız.

Sefih, harcama özürlü kimsedir. Harcarken kârını zararını hesap edemeyecek kadar yufka akıllı olandır. Sefih olan insana kısıtlılık/hacr uygulanır. Sefihin zıddı reşittir.

İslam iktisadı adına bir başka dikkat noktası da bölüşümdür: Servete sahip olmalısınız ama bölüşmeyi de bilmelisiniz. Bunun ahlaki ve hukuki mekanizmalarını oluşturmalısınız. Kur'an-ı Kerim'de ilk inen Mekkî ayetlere baktığımızda ağırlıklı biçimde bir verme ve bölüşme vurgusunun olduğunu görürüz. Servet yığıp sayanlara tehditler savrulur. Bu ayetlerden zenginliğin de bir risk olabileceğini anlarız. Daha birinci surede 'İnsan müstağni olunca haddini aşar' denerek insan tabiatına dikkat çekilir. 'Müstağni' kelimesini, tuzu kuru, ihtiyaçsız ya da zengin diye de anlayabilirsiniz. Bu tema Mekki ayetlerde o kadar ağırlıklıdır ki, böyle bir iki paragrafla anlatılamaz. Vaktiyle bu konuda 'İslam'da Zenginlik ve Fakirlik Kavramları' diye bir kitapçık karalamıştım.

Elbette İslam iktisadı söz konusu edildiğinde zekâtın çok önemli ve müstesna bir yeri vardır. Bazılarının sandığı gibi zekât gönüllü bir tasadduk değildir. Tahsisi bir vergi olarak devletin fonksiyonları arasındadır. Toplanması, dağıtılması ve verileceği yerlere ulaştırılması devletin yapacağı işlerdir ve zekât icbaridir. Bir İslam toplumunda servetin yeniden dağılımının, gelir dağılımının en önemli araçlarından biri zekâttır. Tasarrufların atıl bırakılmamasını, piyasaya üretime ya da ticarete yönlendirilmesini sağlayan da zekâttır.

Zekât Kur'an-ı Kerim'de faizin alternatiflerinden biri olarak sunulur. 'Allah ribayı azaltır, bereketsiz kılar, zekâtları ise artırır' (2/276) denir. Gerçekten de işin muhasebesini bilenler faizin makroekonomide bir artış sağlamadığını, zekâtın ise gelir dağılımı oluşturması gibi sebeplerle ekonomiyi canlandırdığını, toplam serveti artırdığını söylerler. Zekâtın sosyal güvenliği sağlaması gibi mucizevi yönleri de vardır ama onları sonraya bırakıyoruz.

Faiz yasağı İslam ekonomisinin diğer ana özelliğidir. Faiz paranın başlı başına bir kazanç faktörü görülmesi anlamına gelir. Servetin bir sömürü aracı olarak kullanılması demektir. Enflasyonun ve fiyat artışlarının en büyük sebebi faizdir. Faiz bir sünger gibi en alttakinden başlamak üzere en üstekine doğru servetin haksızca ve ahlaksızca emilmesidir.

Kapitalist ekonomistler faiz olmadan sermaye birikiminin olamayacağını, sermaye birikimi olmadan da büyük teşebbüslerin, fabrikaların kurulamayacağını, dolayısıyla da kalkınmanın olmayacağını iddia ederler. Gerçi kalkınmanın ne olduğu da tartışılır ama teşebbüs için gerekli sermayeyi toplamanın başka yolları da bulunabilir. Eğer bugünkü gibi kumar ve garar içermiyor olsaydı borsa faizin alternatiflerinden biri olurdu. Ayrıca bütün olumsuzluklarına rağmen Katılım Bankaları da yine faizin alternatifleri arasındadır. Dikkat edilirse bu iki kurumun, sağlam çalışmaları halinde faizli bankalardan farkları şudur:

Islah edilmiş, yani spekülasyonlardan, faizden, kumardan, aşırı bilinmezliklerden, kısaca haramlardan arındırılmış bir borsa müteşebbislerin sermaye ihtiyacını temin eder, bunun karşılığında gelirlerinin bir kısmının reel olarak halka dağılmasını sağlar. Ne var ki, bugünkü haliyle borsa bu olumsuzluklardan arındırılabilmiş değildir. Bunun için de biz şimdilik borsanın meşru bir kazanç aracı olmadığını söylüyoruz.

Katılım bankaları ise topladıkları parayla ticaret yaparlar, sonuçta onlar da aynı işi yapmış olurlar. Bu sebeple Allah faizin bir alternatifi olarak da ticareti gösterir. 'Faizle alışveriş arasında ne fark var, ikisi de kâr ederek satma değil mi?' diye soran müşriklere, 'Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır' şeklinde veciz bir cevap verilmiştir. Yani fark, birinde paranın parayla satılması, diğerinde alışveriş yapılmasıdır.

Kur'an-ı Kerim'de faizin cezası kadar şiddetli bir ceza hiçbir günah için zikredilmemiştir: 'Eğer faizi bırakmazsanız, Allah'tan ve Resulü'nden bir savaşla karşı karşıya olduğunuzu bilin'. (2/279).

First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durm ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Dinde Peygamberin Örnekliği ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Bilim ve Din Çatışır Mı? ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Taklit ve Atalar Kültür ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Gazze Halkına Gazel Okuyan Müslüman Coğraf ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Sözün Bittiği Yer Gazze ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Davet Yolunda Dikkat Edilecek Hususlar ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 Ramazan ve takva etkisi ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 Zulümden yorgun düşen bizler! ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.