SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 3 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr.İlahiyatçı
Yazar Faruk BEŞER
 
 
 
Makale Tarihi :  12.08.2014
Sen Ben Anlatmazsak Kim Anlatacak?
Bizler birer Müslüman olarak etrafımızda, kardeşlerimizde gördüğümüz yanlışlara dikkat çekmemeli miyiz? Müminler kardeş iseler, hatalı davrandığında kardeşimizi uyarmamalı mıyız? Bunu yapmazsak Batı'nın boğucu bireyselliğine düşmüş olmaz mıyız? Ben doğru olayım da kim ne yaparsa yapsın anlayışı bizim de doğru yapabilme imkânlarımızı elimizden almaz mı? Ya da kardeşimiz bizi uyardığında bundan gocunup sana ne, anlamına gelecek bir tepki mi vermeliyiz? Hz. Ömer, sana yanlışlarını söylemeyen arkadaş dostun olamaz der.
 
Yerini ve zamanını iyi tespit edebilmişsek mesela camideki imamımıza, çok hızlı kıldırıyorsunuz, yetişemiyoruz dememeli miyiz? Cemaati, bakın bu safta boş yer var, buraya buyurun diye uyarmamalı mıyız? Sigara içen birisine punduna getirip, şakayla karışık, içme arkadaş diye takılmamalı mıyız? Elindeki çöp poşetini sokağa fırlatan birisini, lisanımünasiple, olmaz arkadaş diye uyarmamalı mıyız?
 
Belki daha önemlisi, dinin sahih gelenek, ya da manevi tevatür haline gelmiş meselelerine aykırı fikirler serdeden hocalarımızı, yazarlarımızı uyarmamalı mıyız?
 
Sahabenin ve onları izleyenlerin bunlardan çok daha küçük hatalar için kardeşlerini hep uyardıklarını biliyoruz. Bu gün bazı okumuş insanımız bu tür uyarıları, yani emr bilmaruf nehy anilmünkeri yapmayı bir zül, bir alt seviye işi sanıyorsa bunda bir yanlış anlamanın olduğu açıktır. Elbet bunu yapanların hakkıyla yapamamalarının da bunda etkisi vardır.
 
Şu uyarılar okumuşlarımızı ilgilendirmiyor mu? 'İsrailoğulları'nın inkârcıları Davud'un ve Meryemoğlu İsa'nın diliyle lanetlendiler. Çünkü isyan ettiler ve haddi aştılar da yapmakta oldukları münkere beraberce karşı çıkmadılar. Ne kötü yaptılar!' (5/78-79).
 
Oysa müminler öyle değildir:
 
'Onlar yeryüzünde kendilerine imkân verdiğimizde namazı dosdoğru kılar, zekâtı verir, marufu emreder, münkeri de yasaklarlar. İşlerin sonu Allah'ın elindedir' (22/41).
 
Meselenin içine girince bunun için bir bilgi ve bilinç düzeyi yakalamamız gerektiği anlaşılıyor. Bir defa her mümin şu şerefli sözün muhatabı olduğunu bilmelidir:
 
'Biriniz bir münker/kötülük gördüğünüzde onu eliyle/fiilen değiştirsin. Buna gücü yetmezse sözüyle değiştirsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle onu reddetsin. Bu tepki, imanı en zayıf olanların tepkisidir'. Münker'in ne olduğunu daha önce gördük.
 
Demek ki meselenin imanla alakası var. Ne kadar doğruları anlatma, yanlışlara engel olma ihtiyacı duyuyorsanız, imanınız o kadar güçlü ve canlı demektir. Biz cihat ruhunun böyle bir şey olduğunu söylemiştik. Bilgi, eylem, tefekkür ve heyecan olmadan hiçbir işin yürümeyeceğini anlatmıştık.
 
Demek ki, bütün müminler müteselsil olarak birbirlerinden sorumludur. Yani, herkes herkesten sorumlu. Müslüman olmanızın ve bir İslam toplumunun gereği bu.
 
Ama anlatma, davet, tebliğ ya da emr bilmaruf sadece yapılmış olmak için de yapılmaz tabii. Amaç, bunların bizatihi kendileri değil sonuçları, yani iyiliğin yerleştirilmesi, kötülüğün kaldırılmasıdır. O halde bunun kim tarafından ve nasıl yapıldığı da önemlidir dedik. Bunun için bilgili ve bir yönüyle de olsa üstün olmak gerekir dedik.
 
Buna bağlı olarak bunu yapacak müminin vasıflarından biri de, yaşadığı şartların yüksek sayılan değerlerini bilip onları bilgisiyle aşmasıdır. Bütün peygamberlere kendi zamanlarının yükselen değerlerini aştıran mucizeler verilmiş, ondan sonra tebliğle görevlendirilmişlerdir. Hz. Musa asası ile zamanın aşılmazı sanılan sihirbazları alt etmiştir. Hz. İsa dokunduğu hastalara şifa vermiş, Hz. Muhammed ancak cinlerin ilhamıyla yazılabildiği sanılan şiirleri Kur'an-ı Kerim'le Kâbe duvarından indirmiştir.
 
Hz. Yusuf zindan arkadaşlarına tevhidi anlatmak için neden yedi yıl bekledi?. Ne zaman ki, onlar ona, sen iyi bir insansan, bu işten anlarsın, şu rüyalarımızı tabir et dediler, o zaman Yusuf beklediği anı yakaladı ve tabirden önce evet dedi, ben sizin dediğiniz gibi bir insanım, hatta size bir yemek geliyor olsa gelmeden önce onun ne olduğunu size söyleyebilirim, rüyalarınızı tabir edeceğim, ama önce siz bana söyleyin, pek çok farklı farklı ilahlar mı daha iyidir, yoksa bir ve Kahhar olan Allah mı?
 
Bir üçüncü özellik, emr bilmaruf yapacak kişinin anlattıklarını önce kendi şahsında yaşıyor olmasıdır. Aksi halde bunu riya ve gösteriş için yapmış olur. Bu durum onu 'neden siz kendiniz yapmadıklarınızı başkalarına yapın diyorsunuz, bu haliniz Allah'ı çok kızdırır' ayetinin muhatabı kılar.
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durm ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Dinde Peygamberin Örnekliği ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Bilim ve Din Çatışır Mı? ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Taklit ve Atalar Kültür ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Gazze Halkına Gazel Okuyan Müslüman Coğraf ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Sözün Bittiği Yer Gazze ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Davet Yolunda Dikkat Edilecek Hususlar ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 Ramazan ve takva etkisi ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 Zulümden yorgun düşen bizler! ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.