SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 1 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr.
Yazar Mustafa NUTKU
 
 
 
Makale Tarihi :  02.12.2014
Doktorluk Mesleği, Hastalıklar, Hastalar Hakkında Değerlendirme
Birçok gencin kendileri ile ilgili ve birçoklarının ebeveynlerinin de çocuklarıyla ilgili istek ve ideallerinde doktorluk mesleği vardır. Çok küçük yaşlardan itibaren bu ideal için hazırlanmaya çalışılır. Bu idealin temelinde doktorluk mesleğinin cemiyet içindeki itibarının, yüksek maddî gelir kazanmak imkânının rolü olabilirse de, doktorluk mesleğinin kazanılması hem zordur ve hem de doğrudan insan hayatıyla ilgili olması sebebiyle mesuliyeti büyüktür.
 
Bediüzzaman’ın doktor talebeleri de olmuştur. İlk Barla hayatındaki doktor talebesi Ali Kemal Bey’e yazdığı ve Barla Lahikasında yer alan mühim bir mektubunda verdiği önemli mesajlara göre; aslında sadece doktor (tabib) olmak -birçok insanın telakkisinin aksine- çok önemli değildir; "Mü'min bir doktor (tabib) olmak" çok önemlidir. Çünkü, bütün varlık âlemi içinde en kıymetli olan hayattır. Bütün varlıkların içinde en kıymetlisi de, insandır. Doktorluk (tabiblik, tıp mesleği), insanın hayatıyla doğrudan ilgili, onun hastalıklarını iyileştirmek, hafifletmek veya önlemek maksadıyla başvurulan teknik ve ilmî çalışmaların tümünü ifade ettiği için, insan hayatına hizmet, vazifeler içinde en kıymetlisidir. 
 
Fakat, insan hayatı onun sadece bu dünyadaki geçici fanî hayatından ibaret değildir. İnsan hayatına hizmetlerin en kıymetlisi de, insanın bu dünyadaki fani hayatının her fani için erken veya geç mukadder ve kaçınılamaz olarak sona ermesiyle başlayacak ve kaçınılamaz olan ebedî hayatının saadeti için çalışmaktır. İnsanın bu dünyadaki fani hayatının bütün kıymeti ve ehemmiyeti, aslında dünyadaki ölümünün sonrasında başlayacak ebedî âhiret hayatına bir çekirdek, başlangıç ve kaynak olması bakımındandır. Bir Hadis-i Şerifte "Dünya âhiretin tarlasıdır" bir atasözümüzde de "Ne ekersen, onu biçersin" denilmektedir. İnsanın, ebedî hayatını zehirleyecek ve bozacak şekilde sadece dünya hayatını düşünmesi, anî bir şimşeği ebedî bir güneşe tercih etmesi gibi bir deliliktir. 
 
Doktorların insan hayatına hizmeti, onun sadece dünyadaki hayatına hizmetten ibaret olmamalıdır. Şuarâ Sûresi 80. Âyetinde Hz.İbrahim’in (A.S.) dilinden naklen bildirilen bir hakikat olarak dikkat çekildiği gibi, hastalığı da, onun şifasını da veren Allah'tır; doktorlar, hastalığı veren Allah'ın o hastaya "Şafi" (şifa veren) ismini tecelli ettirerek şifayı da vermesine vasıta olurlar. Hastalığının şifa bulması için doktora müracaat etmek, Allah'ın (C.C.) Şafi (şifa veren) isminin kendisinde tecelli etmesi için fiili duada bulunmak manasında olmalıdır. Ve bu fiilî dua, sözlü duayla birlikte hasta ve yakınları tarafından ihmal edilmemelidir. Bunun aksine, doktorun kendisinin veya hastanın ve hasta yakınlarının doktoru şifa verici olarak görmelerinde, en büyük günah olan "şirk" (Allah'a ortak koşmak) kokusu bulunur. Maalesef bu mühim gerçeğe cehaletle veya inançsızlıkla aykırı davranarak bazı doktorlar kendilerini "hakikî şifa verici" gibi görürken, bazı hasta ve hasta yakınları da doktorları "hakikî şifa verici" olarak görmek gaflet ve dalaleti içine girerler. 
 
Doktorlar, Allah'ın (C.C.) en mükemmel olarak yarattığı varlık olan insanın anatomisini, fizyolojisini diğer meslektekilere göre çok daha iyi öğrenmeleri sebebiyle Allah'a imanları diğer meslekteki insanlara nisbeten çok daha fazla olması gerekirken, bunun tam aksinin örneğini veren doktorların da oluşu, asıl hakikat karşısında herkesten çok, bu neviden maddiyatçı ve gafil doktorların hasta olduğunu gösterir. Böyleleri, Kur'an'ın kudsî eczanesinden İslâm imanına ait ilaçları alabilseler, hem kendi hastalıklarını ve  hem de insanların maddî hastalıklarının yanında manevî hastalıklarını da tedavi edebilirler.
 
İnsanların asıl ihtiyacı olan doktorlar, böyle mü'min doktorlardır. Kendisi doktor olmak isteyenler doktorluk mesleğinde kendilerine böyle bir hedef seçmeli; çocuklarının doktor olmasını isteyenler de, çocuklarını doktorlukla ilgili böyle bir hedefe göre yetiştirmelidir.
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Gelin şu zekâtı bir düzene koyalım! ...
............................................
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Faruk BEŞER
 Özürlüler ve Allah’ın Adaleti meselesi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Müslüman demokrasiye razı olur mu sahip çı ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Eskiden ve Şimdi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Müslümanlarda Akıl Tutulması ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Söylemler İddia, Eylemler İse İspattır ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Allah'tan Kimler Korkar ? ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Tarihin Son Sayfası ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 İyi bir çocuk yetiştirmek isteyen anne-bab ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 De ki; Yeryüzünü Dolaşın.. ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.