SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 2 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Kimya Mühendisi
Yazar Osman BORUCU
 
 
 
Makale Tarihi :  05.05.2015
Aspartam ve Tatlandırıcı Gerçeği...
 
ASPARTAM, SUKRALOZ VE ASESÜLFAM POTASYUM GERÇEĞİ
 
Son günlerde Kola ile ilgili haberlerde 2014 yılında Kola üreticilerinin ABD’de diyet kola satışlarında %5-6 oranlarında düşüş olduğu için tedbir olarak tüketicilerin şikayetlerini  dinlemeleri ve tüketicilerin diyet kolalardaki Aspartam yüzünden kanser olmak istemedikleri için bu ürünü tüketmekten vazgeçtiklerini öğrenince, Aspartam yerine Asesülfam Potasyum ve Sukraloz kullanımına başlayacaklarını öğrenmiş bulunuyoruz. Ne yazık ki Türkiye’de halen bu katkı maddesi kullanılmaya devam ediyor. İnsanımızı aydınlatmak üzere, HEDEMHelal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi olarak bu açıklamayı kendimize görev edindik. Aspartam, Sukraloz ve Asesülfam Potasyum’dan kısaca bahsedersek;
 
E951 ASPARTAM
 
Kimyasal formülü; AspartilFenilalanin – 1 –Metil Ester’dir
Aspartam 3 ana maddeden oluşur:
1- %40 Aspartik Asit
2- %50 Fenilalanin
3- %10 Metanol (Metil Alkol) ‘dan ibarettir
Metanol kaçak içki yapımında kullanılan gözleri kör edici bir NÖROTOKSİN’dir. Metil alkol, karaciğerde formaldehit ve formik aside metabolize olur. Formaldehitte mide asidi ile birleşerek vücutta kanserlere yol açar. Aspartamın yapısında bulunan %40’lık aspartik asit ve %50’lik fenilalanin ise mide asitleri tarafından ayrıştırılarak DİKETOPİPERAZİN adındaki KANSEROJEN bir maddeye dönüşür.
Aspartik asit de sinir hücrelerinin ölümüne yol açan EKSİTOTOKSİN adlı toksik maddeye dönüşür. Özetle söyleyecek olursak; Aspartam insan vücuduna girdiğinde hem kanserojen hem nerotoksik (Sinir Hücrelerine zarar veren zehire) yani sinir hücrelerini öldüren Eksitotoksin adındaki toksik bir maddeye dönüşür.
FDA’nın  (Amerikan İlaç Dairesi) yaptığı araştırmaya göre Aspartamda tüm gıda katkı maddelerinin yan etkilerinin %75’nin oluştuğu tespit edilmiştir
ABD komu yararı için bilim merkezi tarafından yapılan açıklamada Aspartamın en kötü 10 katkı maddesi arasında yer aldığı açıklanmıştır.
Herşeyden önce Aspartam bir gıda değil kimyasaldır. İlk üretildiğinde böcek öldürücü yani dezenfektan olarak kullanılmıştır. Tüm diğer gıda katkı maddelerinin toplamından daha fazla yan etkisi vardır ve 6000’den çok gıdada kullanılmaktadır. Zayıflamak için diyet ürünlerle beraber Aspartam alındığında bu tatlandırıcıyı kullanan insanın beynine bir mesaj ulaştırılır ve pankreas insülin üretimi için komut alır. Kan şekeri düşünce daha çok yemeye meyil eden insan dolayısı ile obeziteye sürüklenir. 
 
Kısaca kullanıldığı yerlere göz atarsak; 
1- Diyet kolalar, Diyet veya şekersiz meşrubatlar ve meyveli içecekler,
2- Şekersiz cikletler, nane şekerleri, çikolatalar,
3- Kahvaltı gevrekleri, meyveli yoğurtlar, hazır tatlılar, pudingler, çikolatalı-meyveli sütler, kakaolu içecekler ve dondurmalar, 
4- Soslar, reçel ve marmelatlar, ketçap,
5-  Hazır çaylar, hazır kahveler, enerji içecekleri,
6- Diyabet hastalarının kullandıkları hazır gıdalar,
7- Diş macunları, gargaralar, çocuk şurupları,
8- İlaç sanayinde; vitaminler, mineral tabletleri, romatoit artrit ve osteo artrit ilaçları, üst solunum yolu ilaçları, nane pastilleri, migren ilaçları, antibiyotikler, anti-deprasanlar  v.s.
 
Şekerden 200 kat daha tatlı olan Aspartamın insanlar üzerinde çok fazla yan etkisi görülmüştür. Bunlardan bazıları alerjik reaksiyonlar, bazı hassas kişilerde anjiyo ödeme ve göz kapaklarında, dudaklarda, ellerde, ayaklarda şişmeye neden olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan hayvan deneylerinde, hayvanlarda tümör oluşturduğu ve kansere sebep olduğu gözlemlenmiştir. Beyindeki seretonin seviyesini %40 düşürerek beyindeki iletkenliğe zarar vermektedir. Alzheimer, MS, Hiperaktivite ve Parkinson hastalıklarının artmasında en büyük etken olarak gösterilmektedir. Aspartam kullanan insanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı ve uyuşukluk, kas spazmları, depresyon, korku atakları, huzursuzluk, uykusuzluk, fibromiyalji (Tükenmişlik Sendromu), görme kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması, yorgunluk, tat kaybı,  nefes darlığı, cilt döküntüleri, beyin işleyiş sürecinde yavaşlama, kanseri tetikleme gibi yan etkilerinin yanında zayıflamak için kullanıldığı takdirde aksine metabolizmayı  yavaşlatarak daha fazla yağ birikimine ve obeziteye sebep olur.  Aspartam fazla tüketildiğinde vücudun bağışıklık sistemini çökerterek kanser hücrelerinin artmasına sebep olmaktadır. 
 
Üretim esnasında yüksek ısılara maruz kaldığında tehlikenin boyutu daha da artmaktadır. O yüzden meşrubat üreticileri bu ürünlerin üzerine "Soğuk İçiniz" ibaresini yazmaktadır. Vücut sıcaklığı hiç hesaba katılmamaktadır. Metabolizmamız dışardan alınan sıcak veya soğuk bir gıdaya kendi sıcaklığına gelmeden işlem yapmamaktadır. Halbuki 30 dereceyi geçen sıcaklıklarda Aspartam kansere dönüşmektedir...
 
Aspartam yerine kullanılmak istenen “Sukraloz E-955” ve “Asesülfam Potasyum E-950”ye gelince…
 
Sukraloz E-955: Şeker kamışından elde edilir. Pancar şekerinden 600 kat daha tatlıdır. Yüksek dozlarda kullanıldığında, farelerde DNA bozulmasına yol açtığı belirtilmiştir. 
 
Asesülfam Potasyum  E-950 (Asesülfam K ): Fareler üzerinde yapılan deneylerde göğüs kanseri riskini arttırdığı görülmüştür. Uzun süreli kullanımda baş ağrısı, depresyon, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açtığı belirtilmektedir. Şekerden 200 kat daha tatlı olan bu madde; gazlı-gazsız içeceklerde , süt ürünlerinde, dondurmalarda, reçellerde, jölelerde, fırınlanmış ürünlerde, sakızlarda, turşularda, meyve suyu konsantrelerinde, diş macunu ve ağız spreylerinde kullanılır.
 
Bakalım bunlardan ne zaman vazgeçip sağlıklı beslenmeye döneceğiz...
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Gelin şu zekâtı bir düzene koyalım! ...
............................................
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Faruk BEŞER
 Özürlüler ve Allah’ın Adaleti meselesi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Müslüman demokrasiye razı olur mu sahip çı ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Eskiden ve Şimdi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Müslümanlarda Akıl Tutulması ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Söylemler İddia, Eylemler İse İspattır ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Allah'tan Kimler Korkar ? ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Tarihin Son Sayfası ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 İyi bir çocuk yetiştirmek isteyen anne-bab ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 De ki; Yeryüzünü Dolaşın.. ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.