SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 1 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr
Yazar Göknur AKTAY
 
 
 
Makale Tarihi :  20.07.2016
Zehirin Yeni Adı : Bonzai

Ülkemizde, 13.02.2011 tarih, 27845 sayılı resmi gazetede yayınlanan 07.01.2011 tarih, 1310 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Bonzai”, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler listesine sokulmuştur. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) "2012 Faaliyet Raporu"ndan derlediği bilgiler, son günlerde “bonzai” türü uyuşturucuların giderek yaygınlaştığını ortaya koymaktadır.

Yazılı ve görsel basında "bonzai" olarak duymaya başladığımız yeni nesil uyuşturucu madde, Amerika Birleşik Devletlerinde, 2006 yılından buyana, özellikle esrar kullananlar arasında yaygınlaşmaya başlamış, “akıllı marketlerde” satışı yasal olan, “spice” adıyla da bilinen bir baharat karışımı olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye'de de son günlerde adından sık söz edilir olmasının ardındaki en önemli etmen, çok ucuz ve kolay temin edilebilir olmasıdır. Ucuz temin edilebilir derken, okul harçlığıyla alınabilecek kadar ucuz olmasını kast ediyorum. Uyuşturucu kullanımı, "Bonzai" ile birlikte ilköğretim çağına kadar inmiştir. Bugün, ilköğretimde günlük okul harçlığının ortalama 1 Türk Lirası kadar olduğu varsayılırsa, "bonzai" ücretini de tahmin etmek güç değil. Yapılan araştırmalar, ABD'de "Bonzai" kullanım yaşının 9-10 yaşa kadar indiğini göstermektedir. 

Küçük yaşlarda bonzai kullanımının artışında kolay ulaşılabilir ve ucuz olması en önemli etmendir. İnternet üzerinden satışının yapılıyor olması, ulaşılabilirliğini daha da kolaylaştırmaktadır elbette.
Eczacılık Fakültesi öğrencilerime "madde bağımlılığı" konusunu anlattıktan sonra, “en tehlikeli bağımlılık sizce hangisidir ?” diye sorduğumda, genellikle aldığım yanıtlar, morfin ve eroin bağımlılığı, uçucu çözücü (bali vb) bağımlılığı gibi, kullanımlarının sonucunda ölümcül olabilecek veya tedavisi güç olan bağımlılıklar olur. Oysa, en tehlikelisi en kolay ulaşılabilendir bence; Alkol gibi, sigara gibi...Ve… "Bonzai" gibi.
 
Nedir bu “Bonzai”? 
 
Bonzai, kimyasal adı "1-naftalenil metanon", diğer adıyla JWH-018 grubu sentetik kannabinoid, bonzai ağacının yaprakları dışında, herhangi bir bitkinin yapraklarına hatta adaçayı gibi bitkilere de emdirilerek kullanılan genellikle sıvı halde bir maddedir. Bonzai emdirilmiş kuru bitki yaprakları esrarda olduğu gibi sigara şeklinde içilmektedir.
Sentetik kannabinoidler, esrarın etken maddesi olan “tetra hidrokannabinol (THC)”e benzer etki gösteren maddelerdir, laboratuvarda sentez yoluyla elde edilirler ve 20’nin üzerinde sentetik kannabinoid tanımlanmıştır. Kısacası, bonzai ve diğer sentetik kannabinoidler “yapay esrar”dır ancak, esrardan 100 kat kadar daha güçlü etkilere sahiptirler. Esrarın etkisini artırmak amacıyla esrarın içine katılarak da kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sentetik kannabionidlerin bitkisel tütsü karışımlarına ve elektronik sigaraların su filtreli kartuşlarında nikotine karıştırılıyor olması tehlikenin boyutlarını göstermesi bakımından dikkat çekicidir.
 
Almanya ve İspanya’da, sentetik kannabionid kullanımının 15-18 yaşlar arasındaki öğrencilerde düşük oranda olduğu gözlemlenirken, 2008 yılından itibaren her yıl yapılan araştırmalarda, aynı yaş gruplarında sentetik kannabinoid kullanan sayısında artışlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, genel olarak bonzai kullananların esrar ya da internet kullanıcılarının büyük bir bölümünü oluşturduğu bildirilmiştir.
 
Türkiye’de Bonzai ne durumda?
 
Ülkemizde, 13.02.2011 tarih, 27845 sayılı resmi gazetede yayınlanan 07.01.2011 tarih, 1310 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile “Bonzai”, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler listesine sokulmuştur.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) "2012 Faaliyet Raporu"ndan derlediği bilgiler, son günlerde “bonzai” türü uyuşturucuların giderek yaygınlaştığını ortaya koymaktadır. Ülkemizde, 2011 ve 2012 yılında yapılan bonzai yakalamalarının büyük bölümü, ülkenin batı illerinde gerçekleşmiştir. Oysa, 2014 yılında, İzmir, Zonguldak ve Malatya illerinde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında ele geçirilen uyuşturucular arasında bonzainin de bulunması, bugün ülkenin her bölgesine hızla yayılmış olduğunun en önemli göstergesidir. Bonzai, Türkiye’ye banyo tuzu, bitkisel gübre, koku giderici, tütsü, havuz temizleyici gibi adlar altında ithal edilebilmektedir.
 
Bonzai kullananlarda ne tür etkiler görülür?
 
Bonzai, esas olarak esrar gibi psikoaktif bir maddedir. Özellikle şizofreni benzeri psikozlara neden olduğu bildirilmiştir. ABD’de, akut böbrek hasarı ile bonzai kullanımı arasındaki bağlantılar araştırılmaktadır. JWH-018 (bonzai) kullanımının iskemik inme (dokuların oksijensiz kalmasına bağlı felçler) ile bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca; bulantı, kusma, nefes darlığı, depresyon, bunaltı, aşırı stres , yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, potasyum düzeylerinde düşme, kas seyirmeleri, iç sıkıntısı, intihar düşüncesi, bilişsel bozukluklar (zekanın işleyişinde bozulma) gözlemlenmiştir. Kişi, gençler arasında "ölüm tribi" ya da "bad trip" diye bilinen duruma girdiğinde, kriz genellikle ölümle sonuçlanmakta.
 
Çocuğunuz “bonzai” kullanıyor mu?
 
Bonzai’den ölümlerin artması üzerine çocuklarının bu maddeyi kullanıp kullanmadığını öğrenmek isteyen aileler için Çin’den ‘test’ler ithal edilmeye başlandığını öğrendim. İnternet siteleri üzerinden satışa sunulan bazı ucuz testler ile 5-10 dakika içinde kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığının tespit edilebileceği iddia edilmekte. Diğer taraftan, özel hastanelerde veya laboratuvarlarda bu amaçla yapılan testlerin ne derecede güvenilir olduğu ayrıca soru işareti. Bu testlerin güvenilirlikleri tartışmalıdır elbette. Çünkü, bunlar anladığım kadarıyla basit tarama testleridir ve uyuşturucu maddenin “var” ya da “yok” olduğunu tespit eder, hangi düzeyde olduğunu göstermez. Ayrıca, bazen alınan ilaçlar, tüketilen gıdalar ya da çevresel etmenler de sonucun yanlış çıkmasına yol açabilmektedir. Dolayısıyla, bu tür testlerde yanılma payı her zaman vardır. Bonzai kullanan kişi, çok kısa sürede ortaya çıkan etkileri nedeniyle kendisini zaten saklayamayacaktır. Bonzai bağımlılığının özel bir tedavi şekli yoktur, kişide ortaya çıkan belirtilere yönelik destek tedavi sağlanır.
 
SONSÖZ: Bonzai, gerçekte modern bir “kimyasal silah” tır. Belki de, 3. Dünya Savaşının yeni silahlarından biridir. Çok geç olmadan, ülkemizi, gençlerimizi ve çocuklarımızı bu sinsi katilin pençesinden kurtarabilmek için sadece ulusal değil uluslararası düzeyde mücadeleyi artırmak gerekir. Bu mücadelede başta sağlık otoriteleri, siyasetçiler, üniversiteler, sağlık personeli, sivil toplum kuruluşları ve basın camiası olmak üzere hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
 
 
Kaynaklar
 
1. http://www.uyusturucumaddeler.com/Bonzai.aspx (Erişim Tarihi: Ekim 2014). 
2. http://www.radikal.com.tr/saglik/bonzai_bir_laboratuvar_kazasiydi-1200012 (Erişim Tarihi: Ekim 2014).
3.http://www.independent.ie/regionals/newrossstandard/news/cannabis-and-bonsai-are-used-by teenagers-29605082.html (Erişim Tarihi: Ekim 2014). 
4. Demir, B. Bonzai Nedir?, Türkiye Kimya Derneği, Kimya &Sanayi, 44 (232): 22-25, 2014 (ISSN: 0368-7163).
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Gelin şu zekâtı bir düzene koyalım! ...
............................................
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Faruk BEŞER
 Özürlüler ve Allah’ın Adaleti meselesi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Müslüman demokrasiye razı olur mu sahip çı ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Eskiden ve Şimdi ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Müslümanlarda Akıl Tutulması ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Söylemler İddia, Eylemler İse İspattır ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Allah'tan Kimler Korkar ? ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Tarihin Son Sayfası ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 İyi bir çocuk yetiştirmek isteyen anne-bab ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 De ki; Yeryüzünü Dolaşın.. ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.