SERTİFİKA MÜRACAATI EĞİTİM AKADEMİSİ MERAK ETTİKLERİNİZ
KURUMSAL

BELGELENDİRME
 
KURULLARIMIZ
 
İSTATİSTİKLER
Aktif Ziyaretçi 3 Kişi

Bugün 251 Kişi

Toplam Ziyaret 1.210.440  Kişi
 

"Okuyup Öğrenmek , Cehalet akıntısına karşı kürek çekmektir." S.ALIÇ

  KÜLTÜR KÖŞESİ MAKALELERİ 
   
Yazar Ünvanı Prof.Dr.İlahiyatçı
Yazar Faruk BEŞER
 
 
 
Makale Tarihi :  14.04.2015
Fıkıh, Kültür ve Medeniyet
Bir İslam toplumunun kültür zeminini oluşturan kaynak Sünnet'tir. Sünnet'teki her bir uygulama Müslümanın evinde ve sokağında kültürel bir remiz/imge oluşturur. Bu remizlerle donatılan ev, sokak ve şehirler Müslümanca düşünmemizi sağlar. Düşüncenin dayandığı böyle bir zemin olmazsa Müslüman toplum varolmaz ve kültürden neşvü nema bulan, üst yapılar diyebileceğimiz hukuk, iktisat, uluslararası ilişkiler ve sanat gibi kurumlar Müslümanca kurulamaz.
Bendeniz şöyle bir iddiada bulunuyorum: Bizim en Müslümanımızın evimizdeki kültür imgelerini sayalım, kesinlikle yüz tanesinin yirmisi Sünnet kaynaklı değildir, modern ya da gelenek kaynaklıdır. İslamî ilimlerde ihtisas yapan bizim gibilerin tam bir Müslümanca düşünemememizin sebeplerinden birisi budur. Çünkü düşünceyi oluşturan şey, hayat tarzıdır, kültürdür. 'Nasıl yaşarsanız öyle inanırsınız' sözü çok anlamlıdır.
Sünnet'in oluşturduğu kültür atlasını şekillendiren ve sözünü ettiğimiz üst kurumlara dönüştüren şey ise fıkıhtır. Sünnetin, yani Kur'an-ı Kerim'in doğru tatbik biçiminin belirlediği temel kabulleri fıkıh zamana ve zemine göre test eder ve şekillendirir. Tabir caiz ise İslam binasının mimarisini ve statik hesaplamalarını fıkıh yapar. Hangi yapının ne kadar yük çekeceğini, nereye kadar gidebileceğini fıkıh belirler. Hatırlayanlar bilir, bizim bir balkon misalimiz vardı: “Binaların ana kaidesinden dışarı taşan balkonlar bir yere kadar tehlike arz etmez. Ana gövde onları kaldırır. Ama balkonların üzerine kat atmaya kalkarsanız, hem binayı hem de attığınız katı yıkarsınız” demiştik. Fıkıh dışındaki ilimler ve özellikle de tasavvuf, bazen balkonu bazen çatıyı gereğinden fazla taşırabilir. O zaman İslam binası yıkılma tehlikesi yaşar.
Mesela Muhittin ibn Arabî ve Mevlana gibi büyük olduklarına hüsnü zen ettiğimiz (zan diyorum, çünkü gerçekten büyük olup olmadıklarını ancak Allah bilir) insanlarda böyle çıkma balkonlar çokça görülür. Denebilir ki, onların ana gövdesi sağlam olduğu için bu çıkıntılar onları devirmeyebilir. Ama sonra gelenler meseleyi bilmiyorlarsa, üst katları bu balkonlar üzerine bina etmeye kalkar ve İslam binasını yıkarlar. Bugün ateist Mevlevilerin bulunması bunun ispatıdır.
İşte fakîh bu binanın hem mimarı, hem statik mühendisidir. Fıkıh, Sünnet örneğinden oluşan kültürü mimaride, sanatta, şehircilikte, insan zihninin yapılanmasında, kurumlarda şekillendirir, zamana ve zemine uyarlar, ete kemiğe büründürür ve medeniyeti doğar. Bu sebeple İslam Medeniyeti bir fıkıh medeniyetidir diyenler haklıdırlar. Gelin görün ki, şu anda TOKİ'nin yaptığı evler dâhil, Sünnet ve fıkıh ölçüsü hesap edilerek yapılan bize ait hiçbir konut projemiz yoktur. Küçük bireysel gayretler bulunabilir. Evlerdeki tuvaletlerin yönü bile kimsenin aklına gelmez. Lavabolar abdest almaya değil, batılılarınki gibi sadece deliği kapatılarak avuçla su alınıp elin yüzün yıkanabilmesine müsaittir. Ev planlamasında mahremiyet kuralları hiç hesaba katılmaz. Oysa Osmanlı evlerinde, kapının tokmağına varıncaya kadar, şaşırtıcı mahremiyet uygulamaları vardır. Çünkü Foucault'un da iyi anladığı gibi İslam toplumu bir mahremiyet toplumudur. Batı toplumu ise deşifre ve itiraf toplumudur. Günah için bile Allah'a iltica edip af dileneceği yerde papaza anlatılır ve güya sildirilir.
Medeniyetin eğlence kültürünün sergilendiği en önemli meşher olan düğünlerimiz bile, en Müslümanımızda dahi yine yüzde yirmiden fazla Müslümanca değildir.
Demek ki, mütekâmil bir İslam toplumu ve ekonomiden hukuka İslam kurumları kurmayı hayal edenler daha çok bekleyeceklerdir. Yalçın taş üzerinde bitki tutmaz. Önce zemin topraklanmalı ve toprak beslenip nadaslanmalıdır. Böyle bir toplumu hayal edenler önce küçücük evlerinde vitrinlerinden tabaklarına ve bardaklarına kadar bir İslam kültür minyatürü oluşturabilmelidirler. Hangimizin vitrinindeki bardak takımı içinde dar ve uzun rakı bardağı ve saplı ve oval şarap bardağı takımı yoktur? Bunlar çok küçük şeyler, değil mi? İşte büyük medeniyetler bu küçük şeylerle başlayarak oluşur. Küçük şey yoktur, derler ya.
Sadece üst kurumlar değil, bilimler de kültür, inanç ve düşünce zemininin ürünüdürler. Derler ki, cep telefonunu ilk kez ileri düzeyde geliştirip kullanan ülke Norveç'tir, çünkü yüzlerce ada arasında hızlı iletişimi sağlamak zorunda idi. Bu sebeple özellikle tıp, astronomi ve matematiği geliştirenler de tarihte Müslümanlar olmuştu. Çünkü ancak bunlar sayesinde kulluğu sağlıklı yapabilme, ibadet vakitlerini hassas bir şekilde belirleyebilme ve miras taksimatını hesap edebilme mümkündü.
First Page Next Page 1 Previous Page Last Page Sayfa 1 / 1 -- Listelenen Sayfa Sayısı 1
 Prof.Dr.İlahiyatçı
 Hayreddin KARAMAN
 Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durm ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Hüseyin BÜLBÜL
 Dinde Peygamberin Örnekliği ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Harun GÖRMÜŞ
 Bilim ve Din Çatışır Mı? ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Haydar ÖZTÜRK
 Taklit ve Atalar Kültür ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 OSMAN COŞKUN
 Gazze Halkına Gazel Okuyan Müslüman Coğraf ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Muhammed CELİL
 Sözün Bittiği Yer Gazze ...
............................................
 Üni. Öğretim Üyesi
 Dr.Cahit KARAALP
 Davet Yolunda Dikkat Edilecek Hususlar ...
............................................
 Araştırmacı-Yazar
 Abdülaziz KIRANŞAL
 Ramazan ve takva etkisi ...
............................................
 Aile Danışmanı
 Asiye TÜRKAN
 Zulümden yorgun düşen bizler! ...
............................................
 Yönetim Kurulu Başk.
 Selahaddin ALIÇ
 Ramazan ve Duyarlı Müslüman.. ...
............................................
 

Enerji içeceklerinin fazla tüketimi çocuklar için tehlike kaynağı
26.02.2022

Bilim insanlarından "kahve" araştırması: Ömrü uzatıyor
25.02.2022

Nadir görülen genetik bir hastalık: Progeria
23.02.2022

Ölüm anında insan beyninde neler oluyor?
23.02.2022

Antibiyotikler Tedavi Özelliğini Kaybediyor
22.02.2022

Gereksiz Aspirin Mide ve Beyin Kanamsı Nedeni
20.02.2022

Her 100 Kişiden Birinde Çölyak var.
20.02.2022

Çocukları Bekleyen Büyük Tehlike.
19.02.2022

Cilt Kreminde Civa Çıktı.
18.02.2022

Skandal ! Hamburgerde İnsan ve Fare DNA'sı bulundu.
15.02.2022

Tüm Haberler
Mail adresinizi ekleyin yeni faaliyetlerimizden anında haberdar olun.
  Kuruluş 2010 : Selahaddin ALIÇ Copyright © 2010-2021 Hedem Helal Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi
Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu, kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir. İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.